Thursday, March 27, 2008

Bonus

Ik ben er zojuist ingeluisd. Een onbekende vrouw aan de telefoon met vriendelijk stem. Nu krijg ik een brochure toegestuurd, gratis en voor niks over wat er allemaal kan op mijn uitvaart. Ik ben verdomme nog helemaal niet dood. En nu heeft ze ook nog eens al mijn gegevens opgeschreven en krijg ik totdat is sterf brochures opgestuurd. Ik ben de link van de site waarop ik me kan afmelden al weer vergeten. Was het misschien www.denknaoverjeuitvaartookalbenjenognietdood.nl of www.puikjegrafin.nl. Ze was een hulp van magere Hein die in zwart kostuum over de afdeling rondloopt in een grote verlaten loods met roestige tafeltjes waarachter doorzichtige vrouwen zitten met een witte headset.Magere Hein wrijft in zijn knoestige handen en knakt zijn vingerkootjes, er is markt voor wat hij heeft bedacht. Vandaag krijgt zij door mij een bonus. Lijken pikkerij over de levenden.

Daan

Daan is 56 en heeft het verstand van een kind van vijf. Daan maakt de hele dag dozen, de hele dag dezelfde dozen. Maarten een goed vriend van hem doet precies hetzelfde, de hele dag 8 uur lang. Daan wil niks anders en weet ook niet dat er iets anders zou kunnen zijn wat hij zou willen. Dat er iets als willen bestaat daar snapt Daan niks van. Waar hij het meeste van houd, van muziek, macaroni en zijn vriendin. Zijn vriendin ziet hij vanavond. Ten minste dat is wat hij zegt. Alleen mag Daan zijn vriendin niet meer zien omdat hij iets met haar heeft gedaan wat zij niet wilde dat hij met haar deed. Daan begreep er niks van en is blijkbaar al weer vergeten dat het gebeurd is. Voor Daan is er geen verleden en niks wat nog komen gaat. Totale stilstand en alleen een simpele handeling.Doos na doos. Zonder die stimulans om iets te doen zou hij niks doen. Niet weten wat hij zou willen of kunnnen. Dat bedenken wij, omdat er toch iets zinvols moet zijn wat je als mens kunt doen, om meer mens te zijn.
Daan kopieert mijn gedrag en dat van zijn begeleiders, een genadeloze spiegel. Zou ik dan gisteren de hele dag naar mezelf hebben zitten kijken, tussen de gekken. Met de vraag waar gekken gelukkig van worden. Even niet meer nadenken, volgens mij is dat de beste optie. Kijken of ik ergens nog karton heb.